کیهان لندن - به گفته چند مقام عراقی و کُردی اسماعیل قاآنی فرمانده نیروهای قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در جریان سفرش به بغداد مقامات عراق را تهدید کرده است که اگر ارتش این کشور گروههای کُرد مسلح مستقر نزدیک مرز ایران را خلع سلاح نکند، جمهوری اسلامی دست به عملیات نظامی زمینی در شمال عراق میزند.
در گزارشی که سیانان جمعه ۱۹ نوامبر (۲۷ آبانماه) منتشر کرد آمده اگر تهدید به چنین حملهای عملی شود اقدامی بیسابقه خواهد بود. جمهوری اسلامی بدون ارائه هیچ مدرکی ادعا میکند ناآرامیهای داخلی ایران توطئه خارجی است و گروههای کُرد را یکی از مقصران این اعتراضات میخواند.
مقامات رژیم ایران مدعی شدهاند اعتراضات ضدحکومتی به تحریک گروههای کُرد انجام شده و آنها اسلحه قاچاق وارد ایران میکنند اما مقامات اقلیم کردستان عراق چنین ادعایی را رد میکنند.
مشخص نیست که هشدار حکومت ایران تا چه اندازه جدی است اما به هر حال برای بغداد مشکلآفرین است. هرچند سیانان مینویسد این اولین بار است که مقامات جمهوری اسلامی پس از ماهها تنش برونمرزی و درخواست از عراق برای خلع سلاح گروههای مخالف فعال در داخل خاک خود، به صراحت تهدید به عملیات زمینی کردهاند اما بر اساس شواهد موجود این تهدیدات قبلاً هم تکرار شده بود.
سیانان مینویسد دو ماه پس از آغاز اعتراضات ضدحکومتی در ایران در حالی که خواسته مردم سرنگونی حکومت ملاهاست هزاران نفر دستگیر و صدها نفر کشته شدهاند. مقامات جمهوری اسلامی از گلوله جنگی برای کنترل خیابانها استفاده میکنند .با اینهمه هیچ نشانهای از فروکش کردن اعتراضات مردم علیه حکومت اسلامی وجود ندارد.
اسماعیل قاآنی در سفری که سیانان درباره آن نوشته است با محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق و فرماندهان و رهبران چند گروه شبهنظامی نزدیک به جمهوری اسلامی دیدار کرده است. خواستههای او از مقامات عراقی دو محور داشت: خلع سلاح پایگاههای گروههای کُرد مخالف جمهوری اسلامی در شمال عراق و جلوگیری ارتش عراق از ورود شبهنظامیان کُرد به خاک ایران.
به گفته دو شخصیت سیاسی شیعه، دو مقام شبهنظامی و یک مقام ارشد کرد، قاآنی به همتایان عراقی خود گفته است که اگر بغداد این خواستهها را برآورده نکند، جمهوری اسلامی ایران با نیروی زمینی عملیات نظامی انجام میدهد و به بمباران پایگاههای مخالفان نیز ادامه خواهد داد.
راندا اسلیم کارشناس ارشد مؤسسه خاورمیانه میگوید: «رژیم ایران دچار پارانویا است. آنها قاطعانه بر این باورند که موساد از خاک کردستان و از طریق گروههای مخالف کُرد برای ارسال سلاح و چریک به مناطق کردنشین ایران استفاده میکند.»
اینکه جمهوری اسلامی برای منحرف کردن توجهات از خیزش سراسری در ایران و برای «حفظ نظام» در شرایط بحرانی و «نجات حکومت» دست به راه انداختن یک درگیری نظامی و جنگ منطقهای بزند هم قابل تصور و هم محتمل است. جمهوری اسلامی طی جنگ هشت ساله با عراق که تقریبا بلافاصله با روی کار آمدن آن شروع شد، هم توانست همه مخالفان را قلع و قمع کند و هم پایههای خود را مستحکم نماید.
مقامات عربستان سعودی دو هفته پیش از این اعلام کرده بودند که جمهوری اسلامی آماده انجام حملاتی به تأسیسات نفتی این کشور و اربیل عراق است تا توجهات بینالمللی را از اعتراض داخلی منحرف کند.
جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در واکنش به تهدیدات جمهوری اسلامی گفته بود «ما از طریق کانالهای نظامی و اطلاعاتی با عربستان سعودی بطور دائم در تماس هستیم و در دفاع از منافع و شرکای خود در منطقه تردید نخواهیم کرد.»