یام یونسیپور - ایران وایر
«کارلوس کیروش» سرمربی تیم فوتبال ایران، در حین برگزاری دیدار تیمهای فوتبال ایران و انگلیس، با حرکات دست، از برخی تماشاگران ایرانی خواست «سکوت» کنند.
این رفتار او، شاید به دلیل برخی شعارهایی بود که در طول برگزاری مسابقه از سکوهای ورزشگاهها شنیده میشد؛ شعارهایی که برای حمایت از جنبشهای اعتراضی مردم در خیابانهای ایران و برای پایان دادن به سرکوبها در ورزشگاه قطر، به زبان تماشاگران ایرانی میآمد.
سرمربی پرتغالی تیم فوتبال، امروز (سهشنبه، اول آذر ۱۴۰۱) با انتشار ویدیویی که به نظر میرسد ساخت آن، توسط گروهی حرفهایتر از خودش انجام شده باشد، تماشاگران، هواداران و بخشی عمده از جامعه ایران را مسوول مستقیم شکست خفتآمیز تیم فوتبال مقابل انگلیس معرفی کرد.
تمجید او از «ابراهیم رئیسی» رییس جمهوری، با کارنامه مشخص در زمینههای حقوقبشری در جهان، درخواست پول برای پاسخ دادن به سوال خبرنگار «اسکای» و حالا مقصر قلمداد کردن مردم ایران در زمان سنگینترین شکست تاریخ فوتبال ایران در جامجهانی، از کارلوس کیروش، شخصیتی مانند جمهوری اسلامی ساخته است؛ بیاختیار، فرافکن، به دنبال دشمن فرضی، گریزان از مسوولیت پذیری، مدعی قدرتمند بودن در جهان، با نتایجی تحقیرآمیز.
آیا ادبیات کارلوس کیروش با ادبیات کیهان متفاوت است؟
روزنامه کیهان، امروز یکم آذر ۱۴۰۱، تیتر اول خود را به شکست تاریخی تیم فوتبال مقابل انگلستان اختصاص داد و از تیتر «ایران ۲ - انگلیس، اسراییل، آلسعود و وطنفروشان داخلی و خارجی ۶» استفاده کرد.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
در گزارشی که زیر این تیتر نوشته شده، بهجز بازیکنان و مربیان تیم فوتبال، بخش عمدهای از جهان، مقصران این نتیجه هستند.
سرمربی پرتغالی تیم فوتبال، بهجز دروازهبان، از پنج مدافع تخصصی (مرتضی پورعلی گنجی، مهرداد محمدی، مجید حسینی، روزبه چشمی و صادق محرمی) در ترکیبش استفاده کرد. همزمان سه هافبک کاملا دفاعی (احسان حاجصفی، علی کریمی و احمد نورالهی) را هم در ترکیب اولیه تیمش قرار داد.
کارلوس کیروش درحالی از «علی کریمی» استفاده کرد که از ابتدای سال ۲۰۲۱ تاکنون، فقط ۵ بار در ترکیب تیمش «قیصریه اسپور» قرار گرفته بود و حتی در اردوی اتریش هم برای دو بازی مقابل سنگال و اروگوئه حضور نداشت. تصمیم برای دعوت از علی کریمی جوان در اردوی تیم فوتبال، با فدراسیون فوتبال بود تا شعارها و تشویقهای هوادارانی که در ورزشگاه «علی کریمی» بازیکن پیشین تیم ملی را فریاد میزنند را، به عنوان بخشی از تشویق این تیم معنی کند.
کارلوس کیروش در این بازی از «علیرضا جهانبخش» و «مهدی طارمی» هم استفاده کرده بود. ترکیبی کاملا گنگ، نامفهوم و به هم ریخته که در بازیهای قبل نیز، تمرین نشده بود.
کارلوس کیروش که میداند برخلاف گذشته در این تیم، هم از وزارت ورزش، هم از فدراسیون فوتبال، و هم از بازیکنانی که در بازگشت او به کشور نقش داشتند در جایگاهی نازلتر قرار دارد، با ادبیاتی شبیه به روزنامه کیهان، «مردم ایران» را مقصران شکست تیمش معرفی میکند؛ مردمی که در حقیقت دستمزد او را پرداخت میکنند.
چرا کارلوس کیروش در تیم فوتبال قدرتی ندارد؟
نخستینبار، خرداد سال جاری و همزمان با پایان اردوی نخست تیم فوتبال در قطر، خبرهایی مبنی بر رایزنی برخی از بازیکنان تیم فوتبال با «حمید سجادی» وزیر ورزش و جوانان برای برکناری «دراگان اسکوچیچ» و بازگشت کارلوس کیروش به ایران منتشر شد.
چند روز پس از این جلسه که با حضور وزیر ورزش و مدیر روابط عمومی این وزارت در دوحه برگزار شده بود، مهدی طارمی و علیرضا جهانبخش با ابراهیم رئیسی، رییس جمهور و «محمد مخبر» معاون اول رییس جمهور اسلامی دیدار کردند. دو درخواست مطرح شده بود؛ بازگشت کارلوس کیروش برای نتایج آبرومندانه در جامجهانی و مجوز واردات خودرو به ایران.
مهدی طارمی و علیرضا جهانبخش، به همراه «احسان حاجصفی» و «کریم انصاریفرد» در زمان انتخابات ریاست فدراسیون فوتبال نیز، علیه برخی نمایندگان مجلس که سعی داشتند چهار پرونده فساد مالی «مهدی تاج» را بررسی کنند، از مهدی تاج در صفحات اینستاگرام خود دفاع کرده بودند؛ دلیلش تلاش برای برگرداندن کارلوس کیروش به ایران با حضور مهدی تاج بود.
اما «سردار آزمون» به صورت مشخص، در جبهه مقابل کاپیتانهای تیم فوتبال قرار داشت که از راه حلهای سیاسی، تلاش کرده بودند کارلوس کیروش را جانشین دراگان اسکوچیچ کنند.
آیا کارلوس کیروش در این تیم نفر اول است؟
از قرار گرفتن علی کریمی با ۶ بازی باشگاهی طی دو سال و حتی یکبار دعوت نشدن به اردوهای اخیر تیم فوتبال در ماههای گذشته، تا آرام آرام حذف شدن سردار آزمون، یا تبدیل شدن تیم فوتبال ایران به تنها تیم حاضر در جامجهانی که کمتر از حد مجاز به فدراسیون جهانی فوتبال بازیکن معرفی کرده است، نشان میدهد که کارلوس کیروش تصمیم گیرنده نهایی در این تیم نیست.
پس از بازگشت کارلوس کیروش به ایران، تصور عمومی میان هواداران فوتبال و شاید توقع در بین برخی از بازیکنان تیم فوتبال که نقش کلیدی در اخراج «دراگان اسکوچیچ» و بازگشت این مربی داشتند، در کنار گذاشتن سردار آزمون تعریف میشد. اما همه چیز طبق تصور این گروه پیش نرفت. کارلوس کیروش نه تنها سردار آزمون را به اردوی تیم در اتریش دعوت کرد، که در هر دو بازی تیم فوتبال، از او مقابل اروگوئه و سنگال به صورت ثابت یا بازیکن تعویضی استفاده کرد.
در اردوی تیم فوتبال ایران، آنچه برای برخی از بازیکنان عجیب به نظر میرسید، رفتار کارلوس کیروش با سردار آزمون بود؛ توجه حداکثری از سوی سرمربی به این بازیکن، صمیمیت فوقالعاده بین این دو، جلسات فنی جداگانه و پیگیریهای شخصی در مورد وضعیت سلامت و آمادگی جسمانیاش، او را تبدیل به بازیکنی متفاوت برای کارلوس کیروش نزد بازیکنان میکرد.
نیمه شب سوم مهرماه و همزمان با سرکوب خشونتآمیز معترضین در ایران، سردار آزمون به عنوان تنها بازیکن تیم ایران، در حمایت از مردم متنی را در استوری اینستاگرامش منتشر کرد. متنی که هرگز نمونه آن در صفحات مجازی هیچ یک از بازیکنان تیم فوتبال منتشر نشد.
از همان زمان، جو اردوی تیم با این عبارت که «سردار، تمرکز تیم ما را بر هم زد»، بیش از قبل علیه بازیکن تیم فوتبال ایران شد.
سردار آزمون در بازی با سنگال روی نیمکت نشست، به عنوان بازیکن جانشین وارد زمین شد و گل تساوی را به ثمر رساند. اما پس از بازگشت به آلمان، باز هم اخباری مرتبط با احتمال دعوت نشدن او به اردوی تیم فوتبال به دلیل مصدومیت یا کنار گذاشته شدنش به دلیل حمایت از معترضین شنیده شد.
۲۲آبان، نشست خبری کارلوس کیروش به دلیل فشار به سرمربی تیم فوتبال برای خط زدن نام سردار آزمون از جمع مسافرین جامجهانی، لغو شد.
هرچند سردار آزمون در نهایت یکی از مسافرین قطر بود، اما شنیده شد که او در فاصله زمانی یک ساعت قبل از آغاز مسابقه، از فهرست اولیه تیم فوتبال ایران خط خورد. در حالی که در فاصله دو ساعت مانده به بازی نیز گفته میشد که سردار در فهرست اولیه کارلوس کیروش قرار دارد، اما باز هم او از جمع نفرات اصلی کنار رفت.
آنچه کارلوس کیروش، چه در حین برگزاری مسابقه با حرکات دست، چه در کنفرانس خبری پس از بازی با جمله «تماشاگران در خانه بمانند»، و چه در ویدیوی اخیرش منتشر کرده، چیزی نیست جز یک حقیقت همیشگی از شخصیت او که در یک شخصیت داستانی معنی میشود؛ «دون کیشوت.»
او اختیارت تامی در این تیم ندارد، در بازی با انگلیس از نظر فنی به شدت مستاصل بود و حتی در زمان تعویضهای بین دو نیمه نیز به دنبال «گل نخوردن» بود تا جبران نتیجه.