اکسپرس: "ترس کل جمهوری اسلامی را فراگرفته است. سال ٢٠٢٥ به دلیل بازگشت ترامپ به قدرت به کابوس جمهوری اسلامی بدل خواهد شد و ترامپ در قبال ایران دو گزینه بیشتر ندارد : معامله با جمهوری اسلامی ضعیف شده یا نابودی جمهوری اسلامی. در این بین دست علی خامنهای کاملاً خالی است و او گزینۀ دیگری جز مذاکره ندارد. شش ماه دیگر به ویژه پس از بازگشت تحریمهای سازمان ملل و خارج شدن اوضاع ایران از کنترلِ رژیم اسلامی، خامنهای فرصت بسیار اندکی برای مذاکره با ترامپ خواهد داشت"
رادیو بین المللی فرانسه - ناصر اعتمادی
هفتهنامۀ فرانسوی "لوپوئن" در مطلبی مفصل نوشته است که سال ٢٠٢٥ سال سرنوشتساز برای جمهوری اسلامی ایران خواهد بود. به نوشتۀ این هفتهنامه، جمهوری اسلامی ایران با از دست دادن سوریه و لبنان، اوضاع اقتصادی فاجعهبار در داخل کشور و به ویژه بازگشت بدترین دشمن خود به کاخ سفید، یعنی دونالد ترامپ، با روزهای سخت و تعیینکنندهای روبرو است، هر چند، به نوشتۀ اکسپرس، رهبر جمهوری اسلامی، با انکار واقعیتها و تکرار سخنان همیشگیاش نشان میدهد که همچنان از کوری مطلق سیاسی رنج میبرد.
ولی نصر، مشاور پیشین وزارت امور خارجۀ آمریکا، به هفتهنامۀ فرانسوی گفته است که رژیم ایران با از دست دادن ابزار حزبالله و رژیم اسد هم نیمی از متحدان منطقهای خود هم کل اعتبار خود را در خاورمیانه از دست داده است. به گفتۀ ولی نصر اینها از جمله نشانههای ضعف و شکنندگی رژیم ایران در صحنۀ بینالمللی و داخلی است و این ضعف و شکنندگی تنها فشارهای بینالمللی بر جمهوری اسلامی را ترغیب و تشدید میکنند.
"اکسپرس" با اشاره به وضع فاجعهبار اقتصادی جمهوری اسلامی تصریح کرده است که طی هشت سال شمار کسانی که زیر خط فقر در ایران زندگی میکنند از ۱٨ میلیون نفر به ۳٢ میلیون نفر یعنی به بیش از یک سوم جمعیت کل کشور افزایش یافته است. به نوشتۀ "اکسپرس" در نتیجۀ فقر فزاینده و ناامیدی و سرخوردگی مردم، شبح قیام از نو در کوچه و خیابانهای ایران رفت و آمد میکند.
"اکسپرس" با اشاره به تظاهراتها و اعتصابات روزمرۀ پرستاران، معلمان، نفتگران و بازنشستگان علیه فقر و عدم پرداخت حقوقهای ناچیزشان از سوی دولت تصریح کرده است که در ده سال گذشته حقوق و درآمد شهروندان ایرانی بیش از پنج بار کاهش یافته و به همین خاطر کوچکترین اقدام تحریکآمیز از جانب حکومت ایران میتواند مردم را به خیابانها بکشاند. به نوشتۀ "اکسپرس" رژیم ایران از این خطر و همچنین از اوضاع فاجعهبار اقتصادی و ناتوانیاش در حل مسائل آگاه است و عقب نشینیهای آن در برخی عرصهها از قبیل رفع فیلترینگ برخی نرم ابزارها یا خودداری از ابلاغ قانون جدید حجاب اجباری نتیجۀ همین آگاهی است. به نوشتۀ "اکسپرس" برغم اظهارات آتشین و همیشگی خامنهای، ترس کل جمهوری اسلامی را فراگرفته است. سقوط رژیم اسد پس از پنجاه سال سلطه بر سوریه، نشان داد که دیکتاتورهای منطقه ابدی نیستند.
"اکسپرس" به نقل از اندیشهکدۀ "اورآزیا"، ایران سال ٢٠٢٥ را به شوروی ۱٩٨٩ گورباچف تشبیه کرده و نوشته است که همانند میکائیل گورباچف در غروب اتحاد شوروی سابق، امروز جسم بیمار رژیم نامشروع و شکست خوردۀ ایران با اقتصاد ورشکسته و رهبران سالخوردهاش روی دست مسعود پزشکیان مانده است، در حالی که فشارهای مردمی به ویژه در سیستان و بلوچستان علیه رژیم اسلامی ایران افزایش مییابند.
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه
"اکسپرس" افزوده است که برغم قدرت و بیرحمی رژیم اسلامی ایران در سرکوب اعتراضها و ناتوانی اپوزیسیون رژیم اسلامی در داخل و خارج از کشور در ارایه یک بدیل، سال ٢٠٢٥ میتواند به دلیل بازگشت ترامپ به قدرت به کابوس جمهوری اسلامی تبدیل شود، به ویژه این که به گفتۀ سرویسهای اطلاعاتی آمریکا رژیم ایران دستکم پنج بار در سال ٢٠٢٤ کوشیده با اجیر کردن آدمکشان خارجی دونالد ترامپ را به قتل برساند. به همین خاطر، یک مقام دولت جدید آمریکا به روزنامۀ وال استریت جورنال گفته است که تلاش تهران برای کُشتن ترامپ بر رویکرد او و مناسبات آمریکا در قبال جمهوری اسلامی اثر خواهد گذاشت.
به همین خاطر، نشریه فرانسوی به نقل از مهدی قدوسی، اقتصاددان، نوشته است که دونالد ترامپ در قبال ایران دو گزینه بیشتر ندارد : معامله با جمهوری اسلامی یا نابودی جمهوری اسلامی. به نوشتۀ اکسپرس جمهوری اسلامی خود را برای جنگ با نخستین قدرت نظامی و اقتصادی جهان آماده میکند. در درون سپاه پاسداران قدرت در حال انتقال از نیروی قدس به نیروی هوا-فضای سپاه پاسداران است.
با این حال، "اکسپرس" تصریح می کند که رزمایش ها و نمایشهای قدرت سپاه پاسداران دیگر توان بازدارندگی ندارند: دو حملۀ بی ثمر موشکی و پهپادی سپاه پاسداران به اسرائیل بیشتر محدودیتهای قدرت نظامی رژیم ایران را به نمایش گذاشتند و در مقابل ارتش اسرائیل ثابت کرد که نه فقط قادر به دفع حملات سپاه پاسداران است، بلکه می تواند پدافند هوایی ایران را در حملۀ اکتبر گذشتۀ خود نابود کند.
به نوشتۀ "اکسپرس" مناسبات قدرت در خاورمیانه به سود اسرائیل تغییر یافته است و بی دلیل نیست که رژیم ایران خواستار مذاکره با آمریکای ترامپ است. به نوشتۀ "اکسپرس" منافع جمهوری اسلامی در حال حاضر تنش زدایی برای پیشگیری از جنگ را اقتضاء میکند، زیرا رژیم اسلامی بازندۀ جنگ خواهد بود.
به نوشتۀ "اکسپرس" جمهوری اسلامی حتا پیش از سقوط اسد در جستجوی مذاکره با آمریکا بود و مسعود پزشکیان به همین دلیل از سوی رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای برگزیده شد. و اگر علی خامنهای مسعود پزشکیان را برای مقام ریاست جمهوری برگزید، علتش این است که او می دانست نیازمند معامله با آمریکا است. به نوشتۀ "اکسپرس" دست علی خامنهای کاملاً خالی است و گزینۀ دیگری جز مذاکره ندارد. به گفتۀ اکسپرس خامنهای، اما، ناگزیر است در موقعیت ضعف و شکنندگی وارد مذاکره یا در اصل معامله با دونالد ترامپ شود که میخواهد در این معامله بیشترین بهرهبرداری را از ضعف و شکنندگی جمهوری اسلامی بکند. به نوشتۀ نشریۀ فرانسوی، ترامپ کلیه تحریمهایی را که در دور اول ریاست جمهوری خود علیه تهران به ویژه علیه صادرات نفت ایران وضع کرد ولی توسط دولت بایدن به حال تعلیق درآمدند، اینبار با شدت تمام به اجرا خواهد گذاشت.
اکسپرس دستیابی به توافق میان ایران و آمریکا را در هفتههای آینده بعید دانسته و افزوده است که در روزها و هفتههای آینده علی خامنهای باز حرفهای همیشگی اش را در خصوص پیروزیهای نظام اسلامی تکرار خواهد کرد. اما شش ماه دیگر به ویژه پس از بازگشت تحریمهای سازمان ملل و خارج شدن اوضاع ایران از کنترل رژیم اسلامی، خامنهای فرصت بسیار اندکی برای مذاکره خواهد داشت. اکسپرس حتا بعید ندانسته که همانند ریچارد نیکسون، دشمن قسم خوردۀ چین، که به پکن سفر کرد، اینبار دونالد ترامپ به تهران سفر کند.
فرار از گفتوگو از دست دادن شانس هر توافقی است
گفت بعد از شهادت حسن نصرالله بيطاقت شده بودم