Thursday, Jul 24, 2025

صفحه نخست » سرنوشت داوری که بخاطر نام «خلیج فارس» مقابل فیفا ایستاد

ref.jpgاسفند۱۴۰۱ بود که «ابراهیم اکبرپور» داور بین‌المللی فوتبال ساحلی ایران، در نامه‌ای خطاب به فدراسیون جهانی فوتبال، دعوت کمیته داوران فیفا را برای قضاوت در رقابت‌های جام جهانی فوتبال ساحلی دبی رد کرد

پیام یونسی‌پور - ایران وایر

او باسابقه‌ترین داور بین‌المللی فوتبال ساحلی ایران بود که نمی‌خواست نسبت به یک موضع‌گیری غیرقانونی مدیران ارشد فدراسیون جهانی فوتبال سکوت کند.

«جیانی اینفانتینو»، رییس فدراسیون جهانی فوتبال، ۱بهمن۱۴۰۱ برای دومین بار پیاپی طی کمتر از دو هفته، رقابت‌های «جام عربی» (Arab Cup) را، با عنوان «خلیج عربی» معرفی کرد. او در سخنرانی‌اش از همین نام جعلی، برای معرفی تیم‌های حاشیه خلیج فارس برای حضور در رقابت‌های جام جهانی فوتبال ساحلی به میزبانی دبی استفاده کرده بود.

ابراهیم اکبرپور، بیش از ۲ سال قبل، به نشانه پایبندی به وطن و نشانه‌های وطن‌دوستی، از حضور در جام جهانی دبی کناره‌گیری کرد و فیفا نامش را برای همیشه از فهرست داوران بین‌المللی خود کنار گذاشت.

حالا و با وجود زنده شدن شعارهای «وطن دوستانه» و ادعاهای «میهن پرستانه» پس از جنگ ۱۲ روزه اسراییل و ایران، همچنان نه فدراسیون فوتبال و نه وزارت ورزش و جوانان، سراغی از ابراهیم اکبرپور نگرفته‌اند.

معنی «وطن» برای جمهوری اسلامی چیست؟

«علیرضا فغانی» داور بین‌المللی سابق فوتبال ایران پس از آن‌که ۲۲تیر۱۴۰۴ فینال جام باشگاه‌های جهان میان چلسی و پاری‌سن‌ژرمن را قضاوت کرد، به دلیل دست دادن، گرفتن مدال افتخار و عکس انداختن با «دونالد ترامپ» رییس جمهوری ایالات‌متحده آمریکا، از سوی رسانه‌های سپاه پاسداران و برخی مقامات حکومتی مورد هجمه‌ای از انتقادات قرار گرفت.

روزنامه رسمی فدراسیون فوتبال در بخش «تیتر یک» خود خطاب به علیرضا فغانی نوشت: «او اگر اینجا، در این جغرافیای دل‌نشین و پاک، کنار ۹۰ میلیون هم‌وطنانش هم نبوده باشد؛ می‌تواند از خانواده و نزدیکانش معنای تجاوز ظالمانه مستکبر را بپرسد.»

خبرگزاری «فارس» وابسته به سپاه، با تیتر «ناداوری فغانی علیه ایرانی‌ها» او را «بی‌وطن» نامید و روزنامه فرهیختگان دیگر رسانه نوشتاری سپاه، در گزارشی از عناوینی چون «دشمن تمامیت ارضی» و «ارتش دشمن» برای لقب دادن به این داور استفاده کرد.

خبرگزاری «تسنیم» دیگر رسانه سپاه پاسداران هم با تیتر «فغان از بی‌وطنی»، تک‌تک لحظات حضور فغانی در مراسم اختتامیه را زیر سوال برد و او را «نمک روی زخم ایران» نامید. «جوان» روزنامه سپاه، خبرگزاری «حوزه علمیه» و خبرگزاری «مهر» دیگر رسانه‌هایی بودند که علیرضا فغانی را صرفا به دلیل ایستادن مقابل دونالد ترامپ، دست دادن و عکس انداختن با او، بی‌وطن و وطن‌فروش نامیدند.

در گزارش این رسانه‌ها بارها تاکید شده بود که چرا علیرضا فغانی در زمان حضور در مراسم اهدای مدال‌ها، «حرکتی غیرمتعارف» مقابل دونالد ترامپ برای دفاع از ایران انجام نداد.

در همین بازه زمانی، شهرداری قم تصویری از علیرضا فغانی را منتشر کرد که مدالی از «سیب‌زمینی» به گردن داشت. شهرداری قم فغانی را به‌صورت مستقیم در تیتر روی بنر خود «وطن‌فروش» و به‌صورت غیرمستقیم با عکسی از مدال سیب‌زمینی،«بی‌غیرت» لقب داده بود.

همین رسانه‌ها و البته نهادهای نزدیک به حکومت، طی دو سال و پنج ماه اخیر، هیچ سراغی از ابراهیم اکبرپور داوری که برای دفاع از نام خلیج‌فارس از رقابت‌های بین‌المللی کناره‌گیری کرد نشان ندادند.

ابراهیم اکبرپور چرا و چگونه از قضاوت برای فیفا کناره‌گیری کرد؟

«احمد دنیامالی» وزیر ورزش و جوانان جمهوری اسلامی، در واکنش به مدالی که علیرضا فغانی برای قضاوت در فینال رقابت‌های جام جهانی باشگاه‌های جهان به دست آورد گفته بود: «البته مدال که اهمیت چندانی نداشت؛ اما خب ژست و عکس انداختن این داور، باعث خشم و نفرت میلیون‌ها ایرانی شد.»

او احتمالا نام ابراهیم اکبرپور دیگر داور بین‌المللی ایران را هم نشنیده است. داوری که ۸اسفند۱۴۰۱ به رسانه‌های ایران گفته بود: «آینده و داوری‌ام فدای نام ایران و خلیج‌فارس.»

او به روزنامه «خراسان» گفته بود: «آنچه واقعا آزارم داد، سکوت فدراسیون فوتبال، هیات رییسه و مجمع در قبال تغییر نام خلیج‌فارس از سوی فیفا بود. من مدتی منتظر ماندم تا واکنشی از سمت فدراسیون ببینم؛ اما دیدم هیچ اتفاقی نیفتاد و این موضوع برای من به‌عنوان یک ایرانی، خیلی دردآور بود که بخواهم با همین شکل با فیفا ادامه بدهم. برای همین از مسابقات جام جهانی دبی کناره‌گیری کردم.»

ابراهیم اکبرپور همچنین گفته بود که هم دوستانش هم برخی از مقامات فدراسیون به او گفته بودند که با این تصمیم، آینده داوری خودت را نابود کردی: «هیچ مقام مسوولی از فدراسیون با من تماس نگرفت. یک تماس داشتم از دپارتمان داوری که فقط پرسید چه شد و چرا این کار را کردی. بعد هم خداحافظی کرد.»

فدراسیون فوتبال نه‌تنها از ابراهیم اکبرپور به دلیل موضع‌گیری‌اش در قبال تحریف نام خلیج‌فارس در آن زمان و پس‌ازآن حمایت نکرد که حتی نامش را از فهرست داوران فیفا حذف کرد.

گویا، معنی «وطن‌پرستی» یا «میهن‌دوستی» یا آنچه حکومت در این روزها «غیرت ملی» می‌نامد، فقط در بزنگاه‌های موردنظر جمهوری اسلامی و بر اساس تعاریف این حکومت از «وطن» معنی می‌شود.

فدراسیون فوتبال چرا نباید به فیفا معترض شود؟

خبرگزاری «تابناک» ۱۶تیر۱۴۰۴ از مهدی تاج، رییس فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی بابت آنچه «سکوت معنی‌دار» و «انفعال تاریخی» در قبال حمله اسراییل به ایران خوانده انتقاد کرده و در تحلیلی، عدم واکنش او در مجامع بین‌المللی را، به «نگرانی از دست دادن موقعیتش» مرتبط دانسته بود.

این نخستین انفعال فدراسیون فوتبال در برابر فیفا نبود. وب‌سایت رسمی فدراسیون جهانی فوتبال و صفحه اینستاگرام ۱۷دی۱۴۰۱ از نام «خلیج عربی» برای آغاز رقابت‌های «جام خلیج‌فارس» استفاده کرد؛ فدراسیون فوتبال سکوت کرد و کمترین واکنشی نشان نداد.

«جیانی اینفانتینو»، رییس فدراسیون جهانی فوتبال، ۲بهمن ۱۴۰۱ برای دومین بار پیاپی طی کمتر از دو هفته، رقابت‌های «جام عربی» (Arab Cup) را، با عنوان «خلیج عربی» معرفی کرد؛ بازهم سکوت فدراسیون و عدم واکنش رسمی.

مهدی تاج در کنار نایب رییسی کنفدراسیون فوتبال آسیا، عضو کمیته برگزاری مسابقات فیفا نیز هست. کمیته‌ای که در حقیقت، نظارت کامل بر برگزاری تمامی مسابقات رسمی زیر نظر این نهاد را بر عهده دارد. به عبارتی مهدی تاج در این کمیته می‌دانست که قرار است این مسابقات بانام «خلیج عربی» برگزار شود و همچنین از موضع‌گیری فیفا برای به رسمیت شناختن این مسابقات بانام «خلیج عربی» نیز آگاهی داشته است.

همسویی فدراسیون فوتبال با فیفا، نه‌فقط در مصالحه بر سر تغییر نام خلیج‌فارس که گویی حتی به نادیده گرفتن و حذف کامل داوری که به استفاده از «خلیج عربی» اعتراض داشت هم رسیده است. ابراهیم اکبرپور درحالی‌که از داوری بین‌المللی حذف می‌شود که از سال ۲۰۱۲ نخستین داور بین‌المللی فوتبال ساحلی ایران بود.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy