فرامرز داور - ایران وایر
ایالات متحده آمریکا طی نزدیک به چهل سال اخیر تحریمهای مختلفی علیه ایران اعمال کرده است. این تحریمها به دلیل گروگانگیری از کارکنان سفارت آمریکا در تهران شروع شد اما دامنه آن سپس به تحریمهای ضد پولشویی و ضد حمایت از تروریسم، مقابله با تولید سلاحهای کشتار جمعی و ضد اشاعه اتمی، مبارزه با باج گیری و مبارزه با اقدامات ضد حقوق بشری رسید.
بخشی از این تحریمها بر اساس فرمان اجرایی رییس جمهور آمریکا اعمال شده و برخی بر اساس مصوبه کنگره تنظیم شده و مسئول اجرای آن وزارت خارجه و وزارت خزانه داری آمریکا است.
تحریمهای فدرال از سوی هر بخش از ایالات متحده که تصویب و اجرا شود در نهایت توسط دفتر کنترل داراییهای خارجی (اوفک) در وزارت خزانه داری کنترل میشود.
این متن راهنمای کامل تحریمهای ایالات متحده آمریکا علیه ایران است و در صورت اضافه شدن تحریم تازهای، به طور پیوسته به روزرسانی میشود.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
تحریم ۱۳ ایرانی متهم به شرکت در ترور اولین نماینده دائم جمهوری اسلامی در ژنو
وزارت امور خارجه امریکا ۱۳ ایرانی را که میگوید در دهه اول تاسیس جمهوری اسلامی در ترور «کاظم رجوی»، اولین نماینده دائم جمهوری اسلامی در دفتر اروپایی سازمان ملل متحد نقش داشتهاند را همراه با اعضای خانواده درجه یک آنها تحریم کرده است. کاظم رجوی، برادر «مسعود رجوی»، رهبر «سازمان مجاهدین خلق» بود و بعدها به «شورای ملی مقاومت» پیوست.
مبنای این تحریم، مقررات مربوط به مقابله با نقض حقوق بشر در ایران است.
«علیرضا بیانی همدانی»، «علی هادوی»، «سعید همتی»، «محمد جزایری»، «صادق بابایی»، «سعید دانش»، «محمدرضا رضوانی»، «محسن شریف اصفهانی»، «ناصر پورمیرزایی»، «محسن پورشفایی»، «محمد سعید رضوانی»، «محمود سجادیان»، «یدالله صمدی» و «علی مصلحی عراقی» و اعضای خانوادههای آنها، افراد تحریم شده هستند که اجازه ورود به خاک امریکا نخواهند داشت و دارایی احتمالی و موجودی حسابهای بانکی آنها در حوزه حاکمیتی ایالات متحده توقیف خواهد شد.
تحریم رییس پیشین زندان اوین تهران
وزارت خارجه امریکا «حجتالله خدایی سوری»، رییس پیشین زندان «اوین» تهران را تحت تحریمهای مرتبط با حقوق بشر ایران در آورده است. این فرد و اعضای خانواده درجه یک او از ورود به ایالات متحده محروم شدهاند و دارایی احتمالی آنها در این کشور توقیف خواهد شد.
دلیل تحریم حجتالله خدایی سوری، شکنجه، مجازاتهای ظالمانه و غیرانسانی در زندان اوین عنوان شده است. تحریم این فرد در «روز بینالمللی گرامیداشت یاد قربانیان تروریسم» انجام شده است.
تحریم دو شرکت ایرانی مستقر در امارات در ارتباط با هواپیمایی ماهان
در ادامه سیاست ایالات متحده برای محدود کردن فعالیت بینالمللی «شرکت هواپیمایی ماهان» که بخشی از برنامه فشار حداکثری به جمهوری اسلامی ایران به شمار میرود، وزارت خزانهداری امریکا با صدور اعلامیهای، دو شرکت ایرانی مستقر در امارات متحده عربی را که با هویتی اماراتی برای هواپیمایی ماهان قطعات یدکی تهیه و از آن برای امور مالی پشتیبانی میکردند، تحریم کرده و مدیرعامل یکی از این شرکتها را هم تحت تعقیب قضایی قرار داده است.
دو شرکت تحریم شده، «پارتیا کارگو» و «دلتا پارتز» نام دارند. دفتر مرکزی پارتیا کارگو در دبی مستقر و فعالیت اصلی آن، ارایه خدمات حملونقل هوایی و دریایی است. این شرکت پس از تحریمهای ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی تاسیس شده است.
وزارت خارجه امریکا همچنین «امین مهدوی»، مالک شرکت پارتیا کارگو را تحت تحریم مبارزه با حامیان تروریسم درآورده که به معنای آن است وی از دریافت ویزای امریکا و ورود به خاک این کشور محروم میشود و دارایی و حسابهای بانکی او در ایالات متحده و سرزمینهایی که تحت صلاحیت قضایی این کشور هستند، توقیف خواهند شد.
به جز تحریم، وزارت دادگستری ایالات متحده شکایتی کیفری علیه امین مهدوی تنظیم کرده که بر اساس آن، این فرد ایرانی به نقض قوانین امریکا با ارسال کالاهای ممنوعه امریکایی، از جمله قطعات هواپیماهای تجاری به ایران، متهم شده است.
تحریم خدمه نفتکشهایی که نفت ایران را به ونزوئلا بردند
وزارت خزانهداری امریکا پنج فروند نفتکش ایران که بنزین و فرآوردههای نفتی جمهوری اسلامی را به ونزوئلا صادر کردند، همراه با خدمه ناخدایان این نفتکشها تحریم کرده است. مبنای این تحریم، نقض تحریمهای امریکا علیه ونزوئلا و «شرکت ملی نفت ایران» است.
«علی دانایی کنارسری»، «محسن گوهردهی»، «علیرضا رهنورد»، «رضا وزیری» و «حمیدرضا یحییزاده» افراد تحریم شده از سوی امریکا هستند.
تحریم ۱۲۵ کشتی و نفتکش جمهوری اسلامی ایران
وزارت خزانهداری ایالات متحده ۱۲۵ فروند کشتی و نفتکش ایران را ذیل «قانون عدم اشاعه اتمی و تحریمهای مرتبط با آن» تحریم کرد. برخی از نفتکشها و کشتیهایی که در این فهرست تحت تحریم قرار گرفتند، پیش از این تحریم شده بودند.
تحریم مجدد این کشتیها و نفتکشها به معنای این است که در صورت حل و فصل موضوع تحریم اولیه آنها، تحریم مرتبط با اشاعه اتمی باقی میماند و برای رفع نهایی تحریم از کشتیها و شرکتهای کشتیرانی جمهوری اسلامی، مسایل مرتبط با پرونده اتمی هم باید حل و فصل شود.
تحریم شرکتهای مرتبط با بخش تحریم شده فلزات ایران
«دفتر کنترل داراییهای خارجی خزانهداری» امریکا (اوفک) سه شرکت فولاد، آلومینیوم و آهن که در بخش فلزات ایران فعالیت میکردند و یکی از شرکتهای تابعه «فولاد مبارکه اصفهان» که بزرگترین تولیدکننده فولاد ایران است را تحریم کرد.
وزارت خزانهداری امریکا همچنین یک نمایندگی فروش مستقر در آلمان و سه نمایندگی فروش مستقر در امارات متحده عربی را به دلیل آن که تحت مالکیت یا کنترل شرکت فولاد مبارکه قرار دارند، مورد تحریم قرار داد.
«شرکت فولاد مِتیل» در ایران، «شرکت تارا» در آلمان و سه شرکت در امارات با نامهای «پاسیفیک»، «بِتِر فیوچر» و «توکا» تحریم شدهاند.
مبنای تحریم این شرکتها، نقض «مقررات مقابله با تروریسم و تامین مالی آنها» است. وزارت خرانهداری امریکا میگوید این نمایندگیهای فروش سالانه دهها میلیون دلار به دلیل فروش محصولات شرکت فولاد مبارکه درآمدزایی کردهاند. این تحریمها ذیل «فرمان اجرایی ۱۳۸۷۱» اتخاذ میشوند که خواستار اعمال تحریم علیه بخشهای آهن، فولاد و آلومینیوم ایران است.
گستردهتر شدن نوع فلزات تحریم شده درباره ایران
وزارت امور خارجه امریکا اعلام کرد که مصادیق و دامنه فلزات تحریم شده ایران را گستردهتر کرده و به ۲۲ نوع فلز افزایش داده است. «مایک پمپئو»، وزیر خارجه این کشور اعلام کرد هدف از این اقدام، مقابله با برنامه اتمی، نظامی و موشکی جمهوری اسلامی ایران است.
۲۲ فلز تازه تحریم شده علیه ایران عبارت هستند از: آلومینیوم ۳۱۹، آلومینیوم ۱۱۰۰، آلومینیوم ۲۲۵، آلومینیوم ۶۰۶۱، آلومینیوم ۶۰۶۳، آلومینیوم ۶۰۸۲، آلومینیوم ۷۰۷۵، آلیاژ برنز آلومینیوم ۶۳۶۰۰، اکسید آلومینیوم، فولاد ۳۰۲، فولاد ۴۱۳۰، فولاد ضد زنگ ۳۲۱، فولاد ضد زنگ ۳۱۶، فولاد ای۸۷۷، فولاد ای۲۲۸، فولاد ۱۰۰سی ار۶-۵۲۱۰۰، فولاد ماریجینگ ۳۵۰، فولاد مارایجینگ ۳۰۰، مس بریلیوم، برنج ماشینکاری (UNS C۳۷۰۰۰)، مس تنگستن و پودر آلومینیوم با خلوص بالای ۹۸ درصد.
تحریم شرکت بازرگانی عراقی به دلیل حمایت از نیروی قدس
دفتر کنترل اموال خارجی وزارت خزانهداری امریکا «امیر دیانت»، بازرگان ایرانی عراقی و شرکت او به نام «طایف» را با استناد به «فرمان اجرایی شماره ۱۳۲۲۴» به دلیل حمایت از نیروی «قدس»، شاخه برون مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در فهرست تحریمهای مربوط به مبارزه با تروریسم قرار داد.
وزارت خزانهداری میگوید امیر دیانت از طریق تسهیل حمل سلاح، از جمله موشک از ایران به یمن به مدت چند سال، نیروی قدس سپاه را در حمل و نقل غیرقانونی این قبیل اقلام حمایت کرده است.
همچنین گزارش شده که شرکت مورد اشاره در فراهم کردن سرمایه خرید یک تانکر نفتی در سال ۲۰۱۹ دست داشته است. وزارت دادگستری هم علیه امیر دیانت و یکی از شرکایش به اتهام نقض تحریمها و پولشویی اعلام جرم کرده است.
تحریم راکتور آب سنگین اراک
وزارت خارجه ایالات متحده صدور معافیت تحریمی راکتور تحت نوسازی آب سنگین اراک را در هفتم خرداد ۱۳۹۹ (بیست و هفتم می ۲۰۲۰) متوقف کرد. براین اساس، ۶۰ روز پس از این تاریخ، همکاری دیگر کشورها با این طرح مشمول تحریمهای امریکا خواهد بود.
ابتدا امریکا و سپس چین در بازطراحی راکتور آب سنگین اراک، شریک جمهوری اسلامی ایران بودند. تاریخ شروع تحریم راکتور آب سنگین اراک از ششم مرداد، برابر با بیست و هفتم ژوییه ۲۰۲۰ است.
تحریم اورانیوم غنی شده برای سوخت راکتور تهران
با توقف صدور معافیت از تحریم از سوی ایالات متحده در هفتم خرداد ۱۳۹۹، فروش و انتقال اورانیوم برای سوخت راکتور تحقیقاتی تهران تحت تحریمهای امریکا قرار میگیرد. این راکتور با سوخت اتمی با خلوص ۲۰ درصد فعالیت میکند که در سالهای اخیر ایران آن را تولید کرده است اما پیشتر آرژانتین اورانیوم مورد نیاز آن را به ایران میفروخت. فروش هرگونه سوخت برای این راکتور از ششم مرداد ۱۳۹۹ (بیست و هفتم ژوییه ۲۰۲۰) تحریم است.
تحریم انتقال سوخت هستهای مصرف شده نیروگاه بوشهر
به دلیل این که سوخت مصرف شده اتمی قابلیت استفاده در سلاح هستهای را دارد، روسیه با این شرط سوخت نیروگاه اتمی بوشهر را به ایران میفروشد که پس از مصرف، سوخت استفاده شده را از ایران خارج کند. ایالات متحده تاکنون برای این تبادل، معافیت از تحریم صادر میکرد اما از تاریخ ششم مرداد ۱۳۹۹ این نقل و انتقال تحت تحریم امریکا قرار گرفته است.
تحریم مجید آقایی و امجد سازگار، دو مدیر برنامه اتمی
وزارت خارجه امریکا در خرداد ۱۳۹۹، دو محقق اتمی برنامه هستهای جمهوری اسلامی را ذیل تحریمهای مرتبط با جلوگیری از گسترش سلاحهای اتمی قرار داد؛ «مجید آقایی»، مدیر یکی از شرکتهای تابعه سازمان انرژی اتمی ایران در زمینه غنیسازی اورانیوم. عنوان شده است که از نظر وزارت خارجه امریکا، این همکاری خطر دستیابی ایران به سلاح اتمی را گسترش میدهد.
وزارت خارجه امریکا همچنین «امجد سازگار»، از مدیران سازمان انرژی اتمی ایران را به دلیل نوع همکاری و همراهی او با برنامه اتمی ایران تحریم کرده است. ایالات متحده گفته مسوولیت نصب ماشینهای غنی سازی اورانیوم در مرکز اتمی «فردو» با وی بوده است.
هر دو نفر موضوع تحریمهای ثانویه ایالات متحده شدهاند. دیگر کشورها به جز امریکا هم از دید واشنگتن ملزم به رعایت تحریمهای ثانویه هستند. در غیر این صورت، با خطر جریمه مالی و تحریم مواجه خواهند شد.
دو تحریم علیه عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران
وزارت امور خارجه و وزارت خزانهداری امریکا به طور همزمان «عبدالرضا رحمانی فضلی»، وزیر کشور، جانشین فرمانده کل قوا در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی و رییس شورای امنیت ایران را بر مبنای دو قانون متفاوت و مجزا تحریم کردهاند.
رحمانی فضلی طبق بند ۷۰۳۱ (سی) وزارت امور خارجه امریکا و «قانون تخصیص عملیات خارجی و برنامههای مربوط سال ۲۰۲۰»، به دلیل دخالت وی در نقض فاحش حقوق بشر تحریم شده است. رحمانی فضلی و خویشاوند درجه یک وی دیگر اجازه ورود به خاک امریکا را ندارند.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری هم برای اساس فرمان اجرایی ۱۳۵۵۳ رییسجمهوری امریکا، موسوم به «توقیف اموال اشخاص معین در رابطه با نقض جدی حقوق بشر توسط دولت ایران و اتخاذ سایر تدابیر مشخص»، رحمانی فضلی را تحریم کرده است.
بر اساس این فرمان اجرایی، تمامی اموال، داراییها و منافع داراییهای اشخاصی که به موجب این فرمان اجرایی تحت تحریم قرار میگیرند، اگر وارد امریکا شوند یا تحت کنترل و مالکیت اشخاص امریکایی یا شعب خارجی اشخاص حقوقی ایالات متحده قرار گیرند، توقیف خواهند شد.
تحریم حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی و ۸ مقام دخیل در کشتار آبان ۹۸
وزارت خزانهداری ایالات متحده به جز عبدالرضا رحمانی فضلی، هشت نفر دیگر از مقامهای جمهوری اسلامی ایران را که در کشتار آبان ۱۳۹۸ دخالت داشتهاند، به عنوان مرتکب «نقض فاحش حقوق بشر» شهروندان ایرانی شناسایی و وارد فهرست تحریمهای حقوق بشری کرده است.
سرتیپ پاسدار «حسین اشتریفرد»، معروف به «حسین اشتری»، فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به دلیل نقض فاحش حقوق بشر ایرانیان وارد فهرست ناقضان حقوق بشر شده است.
از جمله دیگر تحریمشدگان به دلیل نقض فاحش حقوق شهروندان ایرانی، برخی از چهرههای ارشد نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران هستند. «محمد علینورینژاد» معاون هماهنگ کننده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، «حمیدرضا اشراق» معاون حقوقی و امور مجلس ناجا، «هابیل درویش» مرتبط با بنیاد تعاون ناجا، «محسن فتحیزاده» رییس سازمان حفاظت و اطلاعات نیروی انتظامی، «یحیی محمودزاده» معاون طرح و برنامه و بودجه و «ایوب سلیمانی» جانشین فرمانده نیروی انتظامی و معاون طرح و برنامه ستاد کل نیروهای مسلح هستند.
تحریم حسن شاهورپور، فرمانده سپاه استان خوزستان
سرتیپ پاسدار «حسن شاهورپور»، فرمانده سپاه استان خوزستان از دیگر تحریم شدگان است. یکی از خونینترین سرکوبهای انجام شده در آبان ۱۳۹۸، در بندر ماهشهر در همین استان انجام شد. کشتار در ماهشهر با تلاش برای پشت پرده نگه داشتن نحوه سرکوب معترضان، با قطعی اینترنت رخ داد.
تحریم علی فلاحیان، وزیر اطلاعات دولت هاشمی رفسنجانی
وزارت خارجه امریکا «علی فلاحیان»، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در سالهای ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۶ در دولت «اکبر هاشمی رفسنجانی» را تحریم کرده است. مبنای این تحریم، به بند ۷۰۳۱ (سی) وزارت امور خارجه و قانون تخصیص عملیات خارجی و برنامههای مربوط سال ۲۰۲۰ است.
وزارت امور خارجه امریکا میگوید فلاحیان در مدت هشت سال وزارت، در چندین ترور و حمله در سراسر جهان، از جمله کشته شدن «آلیسا فلاتو»، دانشجوی میهمان ۲۰ ساله امریکایی که در یک بمبگذاری انتحاری در نوار غزه در سال ۱۹۹۵ اتفاق افتاد، نقش داشته است.
وزارت خارجه امریکا فلاحیان را مسوول بمبگذاری «مرکز جامعه یهودیان» آرژانتین در سال ۱۹۹۴ در بوینوسآیرس میداند که منجر به کشته شدن ۸۵ نفر شد. او و خویشاوند درجه یک وی از ورود به ایالات متحده برای همیشه منع شدهاند.
تحریم زندانهای فشافویه، قرچک و بنیاد تعاون ناجا
به غیر از افراد دخیل در کشتار معترضان ایرانی در آبان ۱۳۹۸، وزارت خزانهداری امریکا سه نهاد زندان بزرگ تهران معروف به «فشافویه»، زندان «قرچک» ورامین و بنیاد تعاون نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران را هم وارد فهرست ناقضان فاحش حقوق بشر کرده است.
مبنای تحریم این سه نهاد، قانون موسوم به «مقابله با دشمنان امریکا از طریق تحریم (کاتسا)» است. این قانون تحریمهایی را علیه جمهوری اسلامی ایران، روسیه و کرهشمالی وضع میکند. از زمان تصویب این قانون، این اولین بار است که اشخاص حقیقی یا حقوقی ایرانی به موجب آن مورد تحریم قرار میگیرند.
تحریم یک شرکت چینی خدمات دهنده به هواپیمایی ماهان
دفتر کنترل داراییهای وزارت خزانهداری امریکا شرکت چینی «شانگهای سینت لجستیکس با مسوولیت محدود» «Shanghai Saint Logistics Limited» را به دلیل ارایه خدمات به «شرکت هواپیمایی ماهان» تحریم کرده است.
مبنای این تحریم، «قانون مبارزه با تروریسم» و تحریمهای پیشبینی شده مرتبط با آن بوده است.
تحریم بازاریابان محصولات پتروشیمی ایران
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که یک شهروند عراقی، ۹ شرکت در آفریقای جنوبی، هنگکنگ و چین به همراه سه شهروند ایرانی به دلیل مشارکت در بازاریابی و فروش محصولات پتروشیمی ایران، وارد فهرست تحریمها شدهاند.
تحریم ۵ متخصص اتمی ایران
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد پنج متخصص اتمی جمهوری اسلامی ایران که با طرح موسوم به «عماد» از ۱۶ سال پیش تاکنون همکاری داشتهاند، تحریم خواهند شد. نام این افراد اعلام نشده اما بهمحض انتشار، به فهرست افزوده خواهد شد. اسراییل گفته است در طرح موسوم به عماد روی ساخت سلاح اتمی تحقیق میشده است.
تحریم احمد جنتی و چهار عضو دیگر شورای نگهبان
دفتر کنترل دارایی خارجی وزارت خزانهداری آمریکا پنج عضو شورای نگهبان در جمهوری اسلامی ایران را در فهرست تحریم قرار داد. این تحریم به دلیل نقش این افراد در رد صلاحیت گسترده داوطلبان نامزدی در انتخابات ازجمله رد صلاحیت حدود هفت هزار نفر در جریان انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی است.
«احمد جنتی»، دبیر شورای نگهبان و از افراد منصوب آیتالله «علی خامنهای»، «محمد یزدی» از فقهای شورای نگهبان و از دیگر منصوبان خامنهای، «عباسعلی کدخدایی» سخنگو، «سیامک رهپیک» و «محمدحسن صادقیمقدم» هر سه از حقوقدانان شورای نگهبان که بهصورت غیرمستقیم از سوی خامنهای تعیین میشود پنج عضو تحریمشده شورای نگهبان هستند. تحریم این افراد شامل توقیف دارایی احتمالی و حساب بانکی در حوزه قضایی آمریکا و ممنوعیت ورود به ایالاتمتحده است.
تحریم بخش تولید منسوجات و تولیدات معدنی
وزارت خزانهداری آمریکا در اولین دستورالعمل اجرایی در سال ۲۰۲۰ اعمال تحریم به بخشهای دیگر اقتصاد ایران را صادر کرد.
در این دستورالعمل، ایران حامی اصلی تروریسم در جهان معرفی شده است که با استفاده از نیروهای نظامی و پشتیبانی از گروههای شبهنظامی، داراییهای نظامی و غیرنظامی ایالاتمتحده را تهدید میکند. برای جلوگیری از تمام مسیرهای رسیدن ایران به تسلیحات هستهای و موشکهای بالستیک بینقارهای و مقابله با کل نفوذ مخرب ایران در منطقه، ایالاتمتحده، درآمدهای دولت ایران ازجمله درآمدهای حاصل از صادرات محصولات بخشهای مهم اقتصاد ایران را مورد تحریم قرار میدهد.
بهاینترتیب فعالیت در بخشهای ساخت، معدن، تولید و یا منسوجات یا هر بخش از اقتصاد ایران که توسط وزیر خزانهداری با مشورت با وزیر خارجه تعیین میشود، تحریم میشود. موسسههای مالی که آگاهانه هر معامله مالی مهم را انجام یا تسهیل کند، شامل تحریمها میگردد.
ایجاد یا دریافت هرگونه کمک یا تامین وجوه، کالا یا خدمات توسط یا به نفع هر شخصی که طبق این دستورالعمل منع شده است، ممنوع است؛ همچنین هرگونه معاملهای برای فرار یا جلوگیری از اجرای این دستورالعمل، ممنوع و هشدار داده شده که افراد خاطی تحت پیگرد قرار میگیرند.
در این دستورالعمل ذکر شده است که انجام یا تسهیل معامله برای تهیه و فروش کالاهای کشاورزی، مواد غذایی، دارویی یا وسایل پزشکی به ایران را ممنوع نمیکند و همچنین این دستورالعمل شامل معاملات مربوط به انجام امور رسمی سازمان ملل توسط کارمندان یا پیمانکاران نمیشود.
تحریم دبیر شورای عالی امنیت و مدیران دفتر خامنهای
وزارت خزانهداری امریکا فهرست تحریمهای خود علیه ایران را در دهمین روز از سال ۲۰۲۰ میلادی بهروز و افرادی از منصوبان و کارگزاران دفتر آیتالله «علی خامنهای» را تحریم کرد. تحریم شدگان در دیماه ۱۳۹۸ عبارتاند از: «علی عبداللهی»، «محمدرضا آشتیانی»، «محسن قمی»، «محسن رضایی»، «علی شمخانی»، «غلامرضا سلیمانی»، «محمدرضا نقدی» و «علیاصغر حجازی».
تحریم شرکتهای صنعتی در ایران، چین و عمان
همچنین شرکتهای تازهای از ایران در داخل و خارج این کشور هم به فهرست تحریم اضافه شدند: «شرکت آلومینیوم المهدی»، «شرکت آهن و فولاد افرا»، «شرکت معدنی و صنعتی چادرملو»، «شرکت فولاد اصفهان»، «شرکت صنعت و معدن گلگهر»، شرکت «هونگویان مارین»، مستقر در چین، «شرکت فولاد هرمزگان»، «شرکت فولاد آلیاژی ایران»، «شرکت آلومینیوم ایران»، «شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان»، «شرکت خلاق تدبیر پارس»، «شرکت فولاد خراسان»، «شرکت فولاد خوزستان»، «شرکت ملی صنایع مس ایران»، «شرکت فولاد اوکسین»، «شرکت تجاری پامچل پکن» مستقر در چین، «شرکت پاور انکر» مستقر در سیشل، «شرکت ریوتابل تریدینگ سورس» مستقر در عمان، «شرکت فولاد صبا»، «شرکت فولاد کاوه جنوب».
تحریم کشتی چینی
در ادامه این بهروزرسانی کشتی «هونگ ژون» با پرچم لیبریا هم به فهرست تحریمها اضافه وزارت خارجه ایالاتمتحده در دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد که «حسن شاهوارپور»، فرمانده سپاه خوزستان را به دلیل مشارکت در نقض فاحش حقوق بشر علیه معترضان ماهشهر در جریان سرکوب اعتراضات آبانماه تحریم کرده است.
دستور حذف دامنه داتکام از خبرگزاری فارس
همزمان وزارت خزانهداری آمریکا، دستور داده دامنه داتکام وبسایت خبری فارس وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران مسدود شود.
تحریم شش شرکت کمکرسان به افراد تحریمشده
دفتر کنترل اموال خارجی وزارت خزانهداری ایالاتمتحده، شش شرکت بینالمللی پتروشیمی و نفتی را به اتهام تسهیل انتقال میلیونها دلار به شرکت ملی نفت ایران به دلیل پرداخت وجوه حاصل از فروش مواد پتروشیمی نفتی و صادرات آن به فهرست اشخاص مورد تحریم اضافه کرد.
طبق دستورالعمل اجرایی به شماره ۱۳۸۴۶، اعمال تحریمهای ثانویه (توقیف اموال) علیه هر موسسه مالی خارجی که بهطور آگاهانه موجب تسهیل معاملات برای شرکت ملی نفت ایران شوند، مجاز است.
تحریم علیاکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی ایران
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری، «علیاکبر صالحی»، رییس سازمان انرژی اتمی و معاون رییسجمهور ایران را وارد فهرست تحریمهای خود کرد. توقیف داراییهای احتمالی و ممنوعیت ورود به آمریکا شامل حال او خواهد شد.
تحریم فرزند خامنهای و هشت نفر از افراد دفتر رهبر
همزمان با چهلمین سالگرد اشغال سفارت آمریکا در تهران و حمایت جمهوری اسلامی ایران از این اقدام و گروگانگیری دیپلماتهای آمریکایی، ایالات متحده آمریکا شماری از مقام و افراد نزدیک به «علی خامنهای» رهبر جمهوری اسلامی را تحریم کرد.
«مجتبی خامنهای» فرزند رهبر جمهوری اسلامی که در مقطعی اظهاراتی درباره جانشینی او پس از پدرش مطرح شده بود، «محمد محمدی گلپایگانی»، رئیس دفتر، «وحید حقانیان» معاون اجرایی دفتر، «غلامعلی حداد عادل» پدر زن مجتبی خامنهای و «علی اکبر ولایتی» از چهرههای سیاسی نزدیک به رهبر و مشاوره امور بین الملل او گروهی از تحریم شدگان هستند.
به غیر از این دسته، در سالگرد اشغال سفارت «ابراهیم رئیسی» رئیس قوه قضاییه، «محمدحسین افشردی»، معروف به «محمد باقری»، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، «غلامعلی رشید»، فرمانده قرارگاه مرکزی خاتمالانبیاء، «حسین دهقان پوده» معروف به «حسین دهقان» وزیر پیشین دفاع و مشاور امور دفاعی مشاور رهبر جمهوری اسلامی از دیگر افراد تحریم شده هستند که بر اساس بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا «جمعی از مقامهای انتصابی اطراف رهبر جمهوری اسلامی» هستند.
تحریم دو قاضی مرتبط با سرکوب اعتراضات آبان ۹۸
پس از سرکوب خونین اعتراضات آبان ۱۳۹۸، وزارت خارجه آمریکا و وزارت خزانه داری «محمد مقیسه» و «ابوالقاسم صلواتی» دو قاضی در قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران را به دلیل نقش داشتن در «کشتار و سرکوب معترضان» و «نقض گسترده حقوق بشر» وارد فهرست تحریمهای مرتبط کردند. ایالات متحده اعلام کرد که محدودیت صدور ویزا برای افراد خانواده این دو فرد هم اعمال خواهد شد.
تحریم وزیر ارتباطات به دلیل قطعی اینترنت
پس از قطعی گسترده اینترنت در آبان ۱۳۹۸، وزارت خزانه داری آمریکا، «محمد جواد آذری جهرمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی را وارد فهرست تحریمها کرد. بر اساس این تحریم روادید آمریکا برای آذری جهرمی صادر نخواهد شد و دارایی و حساب بانکی احتمالی او در ایالات متحده توقیف خواهد شد.
تحریم بخش عمران و صنایع ساختمانی به دلیل ارتباط با سپاه پاسداران
وزارت امور خارجه آمریکا بخش عمران در ایران را به علت آنچه تسلط مستقیم یا کنترل غیرمستقیم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بر آن تحریم کرد. اعمال این تحریم در اجرای «قانون آزادی و مقابله با گسترش تسلیحات اتمی در ایران مصوب سال ۲۰۱۲» صورت گرفت. به دنبال این تحریم وزارت خزانه داری هم اعلام کرد که خرید و فروش یا انتقال فلزات، گرافیت، زغال سنگ به صورت خام یا نیمه پردازش شده و نرم افزارهایی صنعتی به ایران هم تحریم شده است.
همزمان با این اعمال این تحریم، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که معامله چهار نوع از کالاهای استراتژیک که در ارتباط با برنامههای هستهای، نظامی یا موشکی بالستیکی ایران است هم تحت تحریم قرار گرفته است. انواع لولههای فولاد ضد زنگ، ورقه منگنز و آلیاژهای فلزی مخصوص کاربری در صنایع تحریم شده ایران از جمله کالاهای تحریم شده هستند.
سازوکار تازه برای جلوگیری پولشویی به نام معامله دارو
وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرده است که با همکاری وزارت خارجه این کشور سازوکاری تازه ایجاد میکند تا اطمینان پیدا کند تبادل کالاهای انساندوستانه (غذا و دارو) پوششی برای توسعه برنامه موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی ایران نباشد.
خزانه داری ایالات متحده گفته این سازوکار شامل ارائه «میزانی قابل توجه و بیسابقه» از اطلاعات درباره ماهیت معامله و طرف معامله او در ایران است. اطلاعات ثبت شرکتها، فهرست اعضای هیات مدیره و ساختار شرکت طرف معامله، اطلاعات بانکی هر ماه شرکت ایرانی، فهرست نهادها یا افراد تحریمشده طرف معامله، جزئیات اطلاعات تجاری و پشتیبانی و تراکنشهای مالی بین فروشنده خارجی و طرف ایرانی و تعهد کتبی طرف ایران به اینکه کالای خریداری شده را مستقیم یا غیرمستقیم به دیگری واگذار نکند از جمله استاندارهای تازهای است که باید رعایت شود.
بیانیه وزارت خزانه داری میگوید اقدامات احتیاطی بیشتر در معامله با ایران ضروری است چون جمهوری اسلامی استاندارهای مورد نظر «گروه ویژه اقدام مالی» برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم را رعایت نمیکند.
ممنوعیت فروش الکترود گرافیتی و کک نفتی
وزارت امور خارجه و خزانه داری درباره فروش الکترود گرافیتی و کک نفتی به ایران که در صنعت تحریم شده فولاد ایران کاربرد دارد، هشدار داده. از الکترود گرافیتی در تولید فولاد استفاده میشود و نقش حیاتی در خط تولید دارد. ککنفتی هم یکی از محصولات حاصل از پالایش نفت خام است که در صنایع مختلف از جمله تولید فولاد کاربرد دارد.
تحریم ورود مقام های عالی رتبه ایران و وابستگانشان به آمریکا
دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا طی یک بیانیه که از سوی کاخ سفید منتشر شد و دارای آثار قانونی است، ورود مقام های عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران و وابستگان درجه اولشان به خاک ایالات متحده را تعلیق و تحریم کرد. رییس جمهور آمریکا اختیار تعیین مصادیق «مقام های عالیرتبه» را به اختیار وزارت خارجه گذاشته است.
بر این اساس هر شخصی را که وزارت خارجه آمریکا مقام عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران تشخیص دهد و وابستگان درجه یک او، حق ورود به خاک این ایالات متحده را به صورت مهاجر و یا غیرمهاجر نخواهد داشت. افرادی که دارای اقامت دائم آمریکا هستند یا به صورت پناهنده از مقام های عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران در ایالات متحده باشند، شامل این فرمان نمی شود. رییس جمهور آمریکا به وزیر خارجه اختیار داده هر زمان که تشخیص داد به صورت جزیی یا کلی مفاد این بیانیه را لغو کند.