سایت الف
محسن زاهدی موحد
اگرچه شواهد ظاهری چون نظرسنجیها و پروپاگاندای رسانههای بزرگ غرب از ماهها پیش پیروزی بایدن را نوید دادهاند، اما بنظر میرسد شواهد میدانی روابط بین المللی به تداوم آمریکای ترامپ اشاره دارد.
در منطقه خاورمیانه شاید حمله زمانبندی شده ترکیه و آذربایجان برای آزادسازی قره باغ و به بهانه آن ایجاد جبههای واقعی و خطرناک برای ایران با اعزام گسترده نیروهای تکفیری نشانی از اطمینان ترکیه بعنوان نزدیکترین همپیمان منطقهای امریکا به تداوم دولت ترامپی است. رفتار همسایگان جنوبی و تحکیم و آشکارسازی روابطشان با اسرائیل و نیز تشدید خصومت با ایران هم نشانه دیگری از همین تفکر در جنوب است و هماهنگی این دو حرکت نیز میتواند برآیندی از آنچه را که آمریکایی دیکته کردهاند نشان دهد. در صحنه بین المللی روابط چین و آمریکا به مرحلهای رسیده است که هر نوع عقب نشینی آمریکا عواقب وخیمی برای آینده هژمونی آن کشور خواهد داشت و در این شرایط تغییر فرمان میتواند آسیب پذیری آمریکا را بیشتر نماید مگر آنکه آمریکا براستی در پی عقب نشینی وسیع و واگذاری آرام هژمونی باشد. روسها نیز همچنان به تداوم ترامپ اقناع شده و رفتارشان حاکی از ترجیح تداوم ترامپ است و لااقل میتوان گفت در جهت تضعیف این روند حرکتی صورت نداده اند. حرکت روسها خصوصا در آزمون قره باغ نشانه نوعی حزم و احتیاط شدید است که میتواند ناشی از تحلیل ایشان از تداوم تحرکات خبیثانه ترامپ در منطقه باشد.
همانطور که قبلا و در تحلیل انتخابات آمریکا متذکر شدهام، سیستم پیچیده (و ظاهرا غیرمنطقی) انتخابات آمریکا این امکان را به حاکمان واقعی آن کشور میدهدکه حتی در آخرین دقایق نیز بر تصمیمگیری رای دهندگان و نیز نتیجه آراء تسلط کافی داشته باشند و هنوز مهمترین عامل برای این تصمیم گیران واقعی (برخلاف رای دهندگان که مسایل داخلی را در نظر دارند) جایگاه بینالمللی و حفظ هژمونی آمریکا در جهان و اقتدار آمریکا است. سیستم پیچیده انتخابات و نیز تسلط بر افکار عمومی امکان ایجاد برآیند مطلوب را برای نخبگان فراهم میکند و در حقیقت صحنه نمایش انتخابات و مطالب مطروحه در آن وسیلهای برای جلب مشارکت عمومی و حمایت از سیاستی است که قبلا صحت آن از سوی نخبگان حاکم به تایید رسیده است.